FOTOGRAF JOHAN LINDVALL - Porträttfotograf, Bröllopsfotograf, Barnfotograf, Reklamfotograf Kristianstad, Lund, Hässleholm, Sölvesborg, Lomma, Bjärred, Östra Göeinge

30 år sedan det hela började...


Tänk vad tiden går fort. 1988 klev jag in på Ateljé Birgit Jehlbo för att börja jobba som assistent. Det har redan gått 30 ÅR!!? Under mina 30 år i fotografyrket har det hänt massor, inte bara med mig som fotograf och person utan hela utvecklingen inom fotografi ser helt annorlunda ut i dag. När jag började hade vi film i kameran och fotolabben blomstrade. I dag är det mesta digitalt, både på gott och ont. Jag tänkte att jag skulle skriva lite här på bloggen om vad som har hänt i fotografvärlden under de här 30 åren som har passerat.

Här är två bilder på samma fotograf fast i lite olika årgångar. Den ena är fotograferad av Birgit Jehlbo 1988 när jag var helt ny och grön som fotograf, eller i alla fall till yrket. Den andra bilden är lite färskare, ett självporträtt.

Johan88050Johan-0058549 kopia
Det skiljer 30 år mellan bilderna, den ena är från 1988 och den andra är nutida. :-)


Johan6år
På den här bilden är jag 6 år gammal och jag hade inge aning om att jag skulle själv välja en
bana som fotograf. Den här bilden är också tagen av Birgit Jehlbo någon gång 1973.


Ett jubileum skall naturligtvis firas och jag tänkte att jag skulle ha lite fina erbjudande på fotograferingar och förstoringar. Så håll utkik här på min hemsida eller på Facebook för aktuella erbjudande.
Nu kör vi 30 år till....

Hur du får mormor att fälla en tår på julafton...

Jul_flyer

Varför jag tycker det är så viktigt med bilder

Ett fotografi är för mig både ett hantverk och ett konstverk, men kanske allra främst ett sätt att fånga och för evigt bevara ögonblick av nutiden.

familjen
Här är en bild på min familj tagen 1976, Det är jag som
nere till höger på golvet.


Du har säkert sett gamla svart/vita bilder på din farfar eller din farfars far där han stolt står uppställd framför fotografen i bästa söndagskostymen och får sin blick och sin ”look” fångad och bevarad så att du så här många år senare kan se precis hur han såg ut just den dagen. Tanken är svindlande, men tänk att om hundra år kan dina egna barnbarns barn sitta och titta på bilder av dig och drömma sig tillbaka i tiden.

farmorsbror
Det här är en bild på min farmors bror, gissningsvis
är den fotograferad grina första världskriget.
Jag älskar den här bilden.

Idag tar vi fler bilder än någonsin förr. Alla går vi omkring med en kamera i fickan, inbyggd tillsammans med mängder av andra funktioner i våra smartphones. Men vad gör vi med alla bilder vi tar? Kanske hamnar en del på sociala medier, kanske skickas en del digitalt till vänner eller släktingar men de allra flesta ligger kvar och skvalpar i telefonen eller i datorn.

Det är ytterst få av alla de bilder som tas som får liv i form av en tavla på en vägg i ditt hem, men det är ju precis där dina finaste bilder ska finnas så att du och andra verkligen kan njuta av dem. För fotografier är ju inte bara minnen, de är ju även väldigt snygga och personliga inredningsdetaljer.
Slå mig en signal eller titta in i studion så visar jag hur du och din familj kan få bestående minnen att hänga på väggen, bilder som varar i generationer.

mor_far
Det här är min mor och far fotograferade i mitten
på 60-talet. Ett riktigt tidsdokument och en verklig
skatt för mig.

Nytt kamerasystem

För mig har aldrig kameran eller utrustningen varit jätteviktigt. Kameran är ju ändå "bara" ett verktyg precis som hammaren är för en snickare.
Som yrkesfotograf får man ändå uppdatera och köpa ny utrustning med jämna mellanrum.
I studion har jag alltid använt kameror och objektiv från Hasselblad och kommer att göra det inom överskådlig framtid.
Utanför studion så har jag använt Nikonkameror, Nikon har följt mig både privat och yrkesmässigt i över 30 år.

Nu var det dags att uppdatera lite utrustning och då beslutade jag mig för att sälja all min Nikonutrustning och gå över till Fujifilm.
Dels för att jag behövde kameror som jag kan filma med på ett smidigt sätt men också för att jag gillar Fujifilms spegellösa, lite mindre och lättare kamerahus.
Att sedan deras objektiv är helt fantastiskt bra gör ju inte saken sämre.
Så nu är Fuji-fotograf med 2st X-T2 kamerahus och en blandad kompott av objektiv.
De jobb jag har hunnit göra så här långt ser väldigt, väldigt bra ut

.IMG_5399IMG_5439

En fotografisk resa i tid och rum

Plötsligt så får man en möjlighet och hamnar på en plats som man bara har drömt om. Man kommer till en stad, ett land som man bara har sett på bild och som verkligen
överträffar ens förväntningar med råge. Jag fick möjligheten att följa med till Kuba och Havanna där vi skulle göra reportage om landet, staden och cigarrtillverkningen på Kuba.
Jag hade ju bara sett Kuba på bild innan och hört om hur det skall vara med sina lite förfallna hus, de gamla amerikanska bilarna, romen, salsan och de fattiga med lyckliga människorna.
Landet är allt detta och väldigt mycket mer. Här kommer ett litet urval med bilder från resan.

Kuba-1026227 Kuba-1026414
Tiden har verkligen stått stilla på Kuba sedan revolutionen 1959. Alla de vackra husen i spansk kolonialstil har tyvärr fått förfalla. Som tur är börjar det så smått hända saker och man har börjat att restaurera en del byggnader

.Kuba-1026229 Kuba-1026533

Kubanerna är ett fattigt folk och har någon slags statlig lön på ca 250-300:- i månaden. Man får inte starta egen verksamhet utan man får bara sälja eget hantverk och saker man själv har odlat.
Därför ser man ofta hemmasnickrade vagnar eller "hål" i väggen där det säljs frukt och grönsaker.

Kuba-1026356 Kuba-1026387

Trots att kubanerna lever under en socialistisk diktatur så verkar de ändå stolta över revolutionen, Castro och framförallt Che Guevara. Revolutionärernas porträtt är allestädes närvarande på
fasader och plank. Vi fick berättas för oss att några av anledningarna är att de har fri sjukvård, alla får gå i skolan. En 78-årig taxichaufför berättade för oss att för revolutionen så var Kuba
djupt korrumperat och ett paradis för amerikanska gangsters som förde med sig vapen och droger.

Kuba-7340 Kuba-7515

Vi tog naturligtvis en tur ut på landet för att hälsa på en tobaksbonde i Valle de Vinales i västra delen av Kuba. Ett fantastiskt landskap med böljande tobaksfät och märklig kalkstensberg.

Kuba-7526 Kuba-7572

Självklart fick vi en legion i tobaksodlingens och cigarrtillverkningens ädla konst. Vi blev bjudna på nyrullade cigarrer som först doppades i honung.
Enligt sägnen så var det så Che Guevara rökte sina cigarrer.

Kuba-1026487Kuba-1026569

Funderar du på att åka till Kuba så kan varmt rekommendera dig att åka dit. Res dit så fort som möjligt för landet börjar öppnas mer och mer. Risken är stor att det inom några år finns ett McDonalds och ett Starbuck's i varje gathörn,
då lär Havanna tappa en del av sin charm och själ. Köp en flygbiljett dit och hyr ett rum hos någon familj. Upplev ett mycket vackert och trevligt folk med hjärtat på rätta stället.